TG Wuivend Riet

PRODUCTIES

DE BEGINNELING

Sinds de Coronacrisis en de bijhorende lockdowns gaat er – terecht – veel aandacht naar welzijn en geestelijke gezondheidszorg. Een vaak vergeten ziektebeeld is borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). 

Er zijn – ver van ons bed – bekende voorbeelden: Vincent Van Gogh, Maria Carey, Britney Spears, Angelina Jolie … Maar veel relevanter is het feit dat anno vandaag in Vlaanderen circa 80.000(!) adolescenten en jongvolwassenen kampen met een borderlinestoornis.

De oorzaak van BPS is een combinatie van erfelijke aanleg en traumatische gebeurtenissen in de jeugd. Een diagnose stellen is daarom niet altijd evident. Hevig, zo zou je iemand met een borderlinepersoonlijkheid kunnen omschrijven, en ook erg extreem in zijn, haar of hun gedachten, gevoelens en gedragingen.

Mensen met borderline zijn erg impulsief en kunnen moeilijk maathouden. Dat uit zich in verslavingen, eetstoornissen, psychotische verschijnselen, snel wisselende seksuele contacten of woede-uitbarstingen. Ze denken erg zwart-wit: zaken zijn goed of slecht, mooi of lelijk, ze kennen geen tussenin. Ze hebben een grote behoefte aan intimiteit, maar zijn tegelijk erg bang om verlaten te worden. 

Daardoor stellen ze mensen die hen graag zien op de proef. Ze testen hen als het ware uit, en vragen om aandacht door zichzelf opzettelijk te verwonden (automutilatie). Ongeveer 10% van de mensen met een borderlineproblematiek maakt uiteindelijk een eind aan zijn/haar/hun leven. (Bron: GEESTELIJK GEZOND VLAANDEREN)

Theatergezelschap WUIVEND RIET maakt voorstellingen die mikken op verbinding en sensibilisering om heikele thema’s bespreekbaar te maken. Met DE BEGINNELING willen we het ziektebeeld BPS uit de taboesfeer te halen. We hopen dat de toeschouwers – adolescenten én ouders – er iets in herkennen en er iets mee kunnen. 

Het verhaal speelt op twee tijdniveaus: 

2010.
De vakantie aan zee verloopt voor Ben (17) niet zoals hij zich had voorgesteld. Op een nacht duikt onverwacht een meisje op in zijn tent. Vonc is wild, onvoorspelbaar en sluw. Ben stort zich in een romantisch avontuur waarbij hij – door de leugens(?) van Vonc – nogal wat kerven op zijn ziel krijgt.

2023.
Vonc en Ben – ondertussen dertigers – kijken terug op hun vakantie aan zee. Ben heeft ondertussen een gezin, een huis, een carrière. Hij vecht tegen de sleur van het volwassen leven van alledag. Vonc – alleen in haar huurflatje – maakt zich klaar voor de zoveelste opname in een psychiatrisch centrum. 

Met YORGO FONTAINE en NELE VAN DEN ENDE.
En via interactieve filmfragmenten met
Aafke Bruining, Els Boogaerts, Dirk De Deken, Rocky Grispen, Ivo Ceulemans, Kristien Bosman, Dieter Dresselaers, Faye Jacquemin.  

Tekst naar het boek van DIRK NIELANDT (uitgeverij thb)
Bewerking & Regie ED VANDERWEYDEN
Productie Theatergezelschap WUIVEND RIET & WRITE ON